Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

"…and then they kissed...", νέο κοκτέιλ με πετιμέζι Arteat


Λευκή σανγκρία, βερμούτ, ρούμι και πετιμέζι Arteat … «έδεσαν» σε ένα ευκολόπιοτο, δροσερό και ισορροπημένο κοκτέιλ, με έντονα βοτανικό χαρακτήρα, που εμπνεύστηκε ο bar tender του El Ray Alobar Διονύσης Πολάτος. 
 


Σταφύλια και ρούμι με άλλα λόγια, αφού τα τρία συστατικά του, η σανγκρία, το βερμούτ και το πετιμέζι είναι παράγωγα του σταφυλιού... και λίγο σέλερι, σαν μια νότα αλατιού, αναγκαία  για το δέσιμο των γεύσεων, όπως λέει ο Διονύσης.
Στο δημιουργό του, η επίγευση του κοκτέιλ φέρνει παιδικές μνήμες από το κελάρι του παππού˙ άρωμα σταφυλιών που βγαίνουν από παλαιωμένα βαρέλια.
Όσοι το δοκίμασαν λένε ότι όσο μένει στο ποτήρι, κάθε γουλιά του αναδεικνύει και μια διαφορετική γεύση, καθώς τα υλικά «δένουν» περισσότερο.
Μυστικά στη συνταγή δεν υπάρχουν˙ μόνο αυστηρή δοσολογία και:

90 ml  Sangria Blanco
10 ml Πετιμέζι  Arteat
15 ml  Noilly Prat (λευκό βερμούτ)
30 ml Havana  rum 3 ετών
Αποξηραμένο σύκο, ρώγες σταφυλιού.
2 dash celery bitter

Το κοκτέιλ γίνεται με τη μέθοδο του build up˙ το ένα συστατικό, μετά το άλλο, χωρίς shaking

Πρώτα το πετιμέζι στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού. Πάγος, μέσα στον οποίο βουλιάζει το στικ με το αποξηραμένο σύκο και τις ρώγες του σταφυλιού. Μετά η σανγκρία, το βερμούτ και το ρούμι. Στο τελείωμα 2 dash  celery bitter.

Ο Διονύσης πειραματίστηκε με το πετιμέζι της Arteat και σε άλλα δύο κοκτέιλς, όπου ρούμι Τζαμάικας  αναμειγνύεται με μέλι, μαύρο και πράσινο πιπέρι, ανανά και μοσχολέμονο...
Και ναι πιστεύει ότι το πετιμέζι, ως γλυκαντικός παράγοντας με ένταση και έντονο βιολογικό χαρακτήρα αξίζει, όπως και το μέλι, μια ξεχωριστή θέση στα κοκτέιλς των ελληνικών bars.


"….and then they kissed...", τόση δροσιά και γλύκα είναι κρίμα να μην τη μοιραστείς με ένα φιλί...  

Στο El Ray Alobar, Θουκιδίδου 7, Χαλάνδρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου