Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Αμπελοφάσουλα σαλάτα


Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα τα δοκίμασα  πρώτη φορά πριν από κάποια χρόνια στο καταπληκτικό φαγάδικο Sapienza - από το ομώνυμο νησάκι - στη Μεθώνη. Είναι από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος - της κας Άννας βασικά -  που παρεπιπτόντως σερβίρει πραγματικά σπιτικό, χειροποίητο και πεντανόστιμο φαγητό.
Το αγάπησα αυτό το ονειρεμένο, μέσα στην απαράμιλλη απλότητά του πιάτο˙ το έβαλα και στην κουζίνα μου και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.


Τα υλικά μας (για δύο μερίδες)
½ κιλό αμπελοφάσουλα (σε όλες τις λαϊκές από 2 ευρώ το κιλό)
2-3 σκελίδες σκόρδο (το θέλει το σκορδάκι του η αλήθεια είναι)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές σούπας αγουρέλαιο ( ή οποιοδήποτε καλό ελαιόλαδο)
3 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι
Αφράλατο ( ή κοινό αλάτι)


Και να τι κάνουμε
Πλένουμε τα αμπελοφάσουλα και κόβουμε λίγο τις ακρούλες τους για να αφαιρέσουμε και τυχόν «κλωστούλες». Τα βράζουμε στον ατμό για περίπου 15 με 20 λεπτά (καλό είναι να μην παραβράσουνε).  Μπορείτε βέβαια να τα βράσετε και μέσα σε νεράκι˙ ό,τι προτιμάτε. Στη συνέχεια βάζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια πιατέλα μας και προσθέτουμε: το αφράλατο, το αγουρέλαιο, το ξυδάκι, το ψιλοκομμένο σκορδάκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση στα αρτύματα, ανάλογα με τα γούστα σας.
Η σαλατούλα είναι πιο νόστιμη όταν κρυώσει και «ποτίσουν» λίγο τα φασόλια από το λαδόξυδο και το σκορδάκι˙ αν μείνει λίγο και στο ψυγείο, ακόμα καλύτερα.  Εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρια ή κρεατικά αλλά και κυρίως πιάτο από μόνο του, ειδικά αυτές τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Απολαύστε το με ένα ποτηράκι λευκό κρασί.

1 σχόλιο:

  1. Τι σύμπτωση τα έφαγα στο ίδιο μέρος πριν μερικές ημέρες και ήταν υπέροχα!!! Υπέροχη ήταν και η παρέα μας!!!! D.M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή