Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το ελαιόλαδο δεν παχαίνει˙ να τους το πούμε

Στο 5ο Φεστιβάλ  Ελαιόλαδου & Ελιάς που διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (6-7-8 Απριλίου), όσοι βρεθήκαμε εκεί πήραμε την εμπειρία ωραίων γεύσεων αλλά και  χρήσιμων πληροφοριών, κυρίως για την άποψη που έχουν οι ξένοι για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Με ενδιαφέρον ακούσαμε  τη συμπατρώτισσά μας  Έλενα Παραβάντη που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ ως διατροφολόγος να μας λέει  ότι ακόμα και οι συνάδελφοί της «τρέμουν» το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, θεωρώντας δεδομένο ότι παχαίνει!
Από μια έρευνα που έκανε η ίδια μεταξύ ειδικών και μη, διαπίστωσε ότι οι Αμερικάνοι προορίζουν το ελαιόλαδο μόνο για τις σαλάτες και μάλιστα σε ποσότητα μερικών σταγόνων.
Ένας Αμερικανός μπορεί να έχει στο ντουλάπι του ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο των 250 ml  μέχρι και δύο χρόνια, μας είπε χαριτολογώντας. Δεν διανοείται να το χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα˙  με άλλα λόγια βλέπει λαδερό και τον πιάνει σύγκρυο. Τον έχουν πείσει ότι άλλα λάδια είναι ωφελιμότερα για τη διατροφή του.

Έχει πιστέψει δυστυχώς ότι τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη σύγχρονη Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες,  συνδέονται με την ευρεία  χρήση του ελαιόλαδου στο μαγείρεμα... Που να ‘ξερε ότι έχει παρέλθει για τη χώρα μας η εποχή που το γνήσιο ελαιόλαδο ήταν το βασικό συστατικό της διατροφής και της ζαχαροπλαστικής μας, κατά την οποία ουδεμία σχέση είχαμε οι Έλληνες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. 

Παραγνωρίζει επίσης ο μέσος Αμερικανός, όπως προκύπτει, από τα συμπεράσματα του φυσιολόγου Άνσελ Κις από τη Μελέτη των Επτά Χωρών της Μεσογείου (1993) που κατέδειξε τη συμβολή της μεσογειακής διατροφής –που όπως υποστήριξε η κ. Παραβάντη στο πρόσφατο φεστιβάλ Ελαιόλαδου απεικονίζει  κυρίως την ελληνική διατροφή- στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου της ζωής.

Οι  Αμερικάνοι έχουν επίσης την πεποίθηση ότι το ελαιόλαδο έχει έντονη και βαριά γεύση και κυρίως ότι δεν έχει καμιά δουλειά στη ζαχαροπλαστική. Άντε να τους πείσεις ότι οι μανάδες μας το έβαζαν σε όλα τα γλυκά τους, ακόμα και στον κουραμπιέ.

Υπάρχουν και καλά νέα βέβαια˙ στη συνείδηση αρκετών το ελαιόλαδο έχει καταχωρηθεί ως φάρμακο, αλλά αυτό δεν φτάνει για να «κατακτήσει» το λαδάκι μας την αμερικανική αγορά.

Η κ. Παραβάντη συνέστησε στους παραγωγούς που παρακολουθούσαν την ημερίδα  να αποκαταστήσουν την αλήθεια για το ελαιόλαδο στον παγκόσμιο καταναλωτή και να τον δελεάσουν να το βάλει στην κατσαρόλα του.

Πάμε λοιπόν να συστήσουμε ξανά το ελαιόλαδο στο παγκόσμιο κοινό˙  να γνωρίσει όλος ο κόσμος τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Πρέπει να είναι στόχος μας να κατακτήσουμε την παγκόσμια αγορά με το γέννημα της ελληνική γης.  Και ποιος ξέρει...μπορεί μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία να ξανασυστηθούμε και ως έθνος στον κόσμο˙ όπως φάνηκε άλλωστε έχουν δημιουργηθεί –όχι τελείως άδικα βέβαια- πολλοί μύθοι γα το σύγχρονο Έλληνα, που πρέπει να καταρρίψουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου