Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Βλήτα με τυράκι από τη Βούλα


Μαγείρεμα σήμερα˙ νοστιμότατο, αρωματικό και πανεύκολο˙ με απλές πρώτες ύλες και καθαρές γεύσεις που τις νιώθεις με όλο σου το είναι. Μου το θύμησε η φίλη μας η Βούλα.
Βλήτα με τυράκι λοιπόν˙ αν και η γιαγιά μου, η κυρά Γιαννούλα, τα έκανε με άρμη˙ όπου άρμη το παχύρευστο υγρό από γάλα, αλάτι και τρίμματα τυριού με το οποίο καλύπτουν το τυρί μέσα στο βαρέλι για να διατηρείται ακόμα περισσότερο.



Τι θα χρειαστούμε

½ κιλό βλήτα
3-4 κολοκυθάκια
1-2 ματσάκια αντράκλα (γλυστρίδα)
1 κρεμμύδι ξερό
100-150 γρ. φέτα
1 γιαουρτάκι στραγγιστό
½ φλυτζάνι αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Πιπεράκι και αλατάκι με μέτρο


Και να τι κάνουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα βλήτα - τα βουτάμε για λίγο σε νερό με ξύδι και μετά τα πλένουμε με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση - και στη συνέχεια τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει. Μόλις πάρουν μια βράση τα βγάζουμε αμέσως.

Στην ίδια κατσαρολίτσα, αφού χύσουμε το νεράκι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λαδάκι και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη αντράκλα - η οποία δίνει μια πολύ ξεχωριστή γεύση - τα κολοκύθια κομμένα σε κομματάκια και τα ζεματισμένα βλήτα. Αλατοπιπερώνουμε, «κρατώντας»  το αλατάκι, μιας και το φαγητό μας θα αλμυρήσει από τη φέτα.

Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό - μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω, αλλά το ζητούμενο είναι  να μείνουν τα βλήτα με πολύ λίγα υγρά - χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και αφήνουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα. Μόλις τα λαχανικά μας έχουν βράσει, τρίβουμε το τυράκι με τα χέρια μας, το ανακατεύουμε με το γιαουρτάκι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το φαγάκι μας είναι έτοιμο και μοσχομυριστό.

Σερβίρεται ως συνοδευτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο με φρεσκοψημένο ψωμάκι.


Μικρά μυστικά

Την τελευταία φορά που μαγείρεψα τα βλήτα με αυτό τον τρόπο δεν έβαλα γιαουρτάκι, παρά μόνο τη φέτα˙ νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο, γιατί η γεύση είναι ακόμα πιο καθαρή και στέρεη.

Η συνταγή απογειώνεται αν μαζί με τα κολοκυθάκια προσθέσουμε και  ολίγην από κολοκυθοκορφάδες (κολοκυθοανθούς)˙ αν είναι και φρεσκοκομμένες  το αποτέλεσμα είναι ονειρεμένο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου