Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τηγανίτες με πετιμέζι


Επιλογή για επιδόρπιο σήμερα˙ γευστικότατο, απλό στην προετοιμασία του, με τα πιο αγνά και απλά υλικά˙ «από το τίποτα», όπως συνηθίζει να σχολιάζει το Arteat, που λατρεύει την απλότητα των παραδοσιακών γεύσεων.




Τα υλικά μας
• 1 ποτήρι νερού σκληρό αλεύρι σιταριού
• 1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό
• Αλάτι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Και να τι κάνουμε
• Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε σιγά- σιγά το νερό και χτυπάμε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη έως ότου γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι.
• Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα κουταλιά - κουταλιά και το αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
• Περιχύνουμε τις ζεστές τηγανίτες με άφθονο πετιμέζι και σερβίρουμε. 


Έτσι κι αλλιώς...
Για την παρασκευή του χυλού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις˙ επιλέξαμε όμως το σκληρό σιταρένιο γιατί απορροφά λιγότερο λάδι και γιατί οι τηγανίτες γίνονται πιο νόστιμες.
Προτείνουμε επίσης μετά το τηγάνισμα να περάσετε τις τηγανίτες από απορροφητικό χαρτί, για να απαλλαγούν από το περιττό λάδι.
Εκτός απο επιδόρπιο η παραπάνω επιλογή είναι ιδανική και για πρωινό!!!

Για την ιστορία...
Θα γελούσαν οι γιαγιάδες μας αν μας άκουγαν να προτείνουμε τις τηγανίτες με πετιμέζι για επιδόρπιο. Εκείνες ξέρανε ότι οι τηγανίτες ήταν η εύκολη λύση για να «στραβώσουνε την πείνα τους»˙ έτσι έλεγε η γιαγιά μου η Γιαννούλα. Συνήθως τις μαγείρευαν το βράδυ όταν, λόγω των αγροτικών εργασιών, δεν προλάβαιναν να μαγειρέψουν κάποιο άλλο φαγητό. Τις σερβίρανε με πετιμέζι ή με μέλι και κανέλα.
Θέλω ακόμα να σας πω ότι το πετιμέζι συναγωνίζεται το μέλι στις ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες, ενώ στη γεύση ίσως και να το ξεπερνά. Ο συνδυασμός του με τις τηγανίτες είναι μοναδικός. 

Ονειρεμένο επιδόρπιο είναι και η γραβιέρα με πετιμέζι. Θα εκπλαγείτε από το γευστικό αποτέλεσμα˙ το οποίο οφείλεται μάλλον στο ότι το πετιμέζι δεν είναι απλά γλυκό˙ η γεύση του είναι πολύ πιο «περίπλοκη», με αδιόρατες πικρές «αποχρώσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου