Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Αδυνατίζω, χωρίς να πεινάω



Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που βάζουμε τη ζωή μας ξανά σε «τάξη». Πρώτα τη δουλειά, μετά τα παιδιά... και συνήθως κάπου εκεί μπαίνει και η σκέψη να βάλουμε και τη διατροφή μας σε μια τάξη˙ μετά τις παρεκκλίσεις των καλοκαιρινών διακοπών που έφεραν και τα περιττά κιλά. Κάπως έτσι βέβαια ξεκινάει για τους περισσότερους από μας ο «εφιάλτης», γιατί δυστυχώς συγχέουμε τη σωστή διατροφή με την αυστηρή δίαιτα, τις στερήσεις και την πείνα. Ευτυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική...αρκεί να αποφύγουμε τρία συνηθισμένα λάθη στον τρόπο που προσεγγίζουμε το θέμα της απώλειας βάρους.


Λάθος πρώτο: Η σωστή διατροφή που έχει στόχο την απώλεια βάρους έχει γίνει συνώνυμο της πείνας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο περισσότερος κόσμος ψάχνει σε λάθος μέρη και λάθος ανθρώπους το μυστικό της απώλειας βάρους˙ και κυρίως, επειδή οι δίαιτες των περιοδικών, οι χημικές ή μονοφαγικές δίαιτες που στοχεύουν σε ένα ευρύ κοινό είναι πολύ στερητικές. Και είναι στερητικές με σκοπό οποιοσδήποτε και αν τις κάνει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματότυπου, ιατρικού ιστορικού, φυσικής δραστηριότητας κ.τ.λ., να έχει έστω και ένα μικρό αποτέλεσμα.

 

Λάθος δεύτερο: Ο περισσότερος κόσμος αναζητάει πάντα ένα γρήγορο αποτέλεσμα ως προς την απώλεια βάρους, θεωρώντας ότι όσο λιγότερο φαγητό καταναλώνει, τόσο γρηγορότερα θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός και μεταβολισμός όμως δεν είναι τόσο απλός. Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο πεινάμε και στερούμαστε, τόσο πιθανότερο είναι να μπλοκάρουμε τον μεταβολισμό μας και να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας.

 
 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολύ στερητικές δίαιτες θέτουν σε λειτουργία τον μηχανισμό αυτοσυντήρησης που διαθέτει ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι καύσεις μας, λόγω της προσπάθειας του οργανισμού μας να επιβιώσει σε εξαιρετικές συνθήκες έλλειψης τροφής.

Επιπλέον οι αυστηρές δίαιτες, εκ των πραγμάτων στερούνται θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ουσιών απαραίτητων για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του συστήματός μας.

 

Λάθος τρίτο: Θεωρούμε ότι οι υδατάνθρακες ευθύνονται για τα περιττά κιλά μας. Ως εκ τούτου, στις αυστηρές διατροφές θεωρείται σημαντική η μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων (π.χ. μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, ψωμί), καθώς και πάλι λανθασμένα ενοχοποιούνται για τα περιττά κιλά μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η έλλειψή τους μάς οδηγεί σε εξάντληση, μιας και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Το «κερασάκι στην τούρτα», μπαίνει λόγω της ψυχολογικής μας πείνας. Οι δίαιτες πείνας μάς στερούν την απόλαυση ενός καλού φαγητού ή ενός γλυκού και άρα πολλαπλασιάζουν τον ψυχολογικό μας φόρτο, και μας γεμίζουν άγχος και εκνευρισμό.

Με άλλα λόγια όλες οι παραπάνω είναι λανθασμένες τακτικές, οι οποίες δεν έχουν μόνο σαν αποτέλεσμα την πείνα και την ψυχολογική μας επιβάρυνση, αλλά και την εξάντληση και «ισοπέδωση» του μεταβολισμού και του οργανισμού μας.

 

Σεβασμός στο σώμα μας

Το σωστό βήμα σε αυτήν την περίπτωση είναι η παρακολούθηση ενός διατροφικού προγράμματος σχεδιασμένο από κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, αποκλειστικά και μόνο για ένα συγκεκριμένο άτομο, στο οποίο θα έχουν ληφθεί υπ΄όψιν, εκτός από τις συγκεκριμένες θρεπτικές και ενεργειακές ανάγκες του ατόμου αυτού, και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, τα ωράρια, οι συνήθειες, το ιατρικό ιστορικό, αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφική του συμπεριφορά.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρακολούθησης σίγουρα δεν θα είναι μια δίαιτα πείνας, αλλά μια σωστά δομημένη διατροφή, που θα καλύπτει όχι μόνο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε γεύση και απόλαυση.

Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, είναι αισθήματα που φροντίζουν να μας καθοδηγούν για το πότε και πόσο πρέπει να τρώμε. Άρα είναι φυσιολογικό να πεινάσουμε κάποιες φορές. Το πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ότι έχουμε ξεχάσει να δίνουμε σημασία στο σώμα μας και σε αυτά που μας λέει.

Ξεχνάμε να φάμε όταν πρέπει, και όταν πια το αίσθημα της πείνας έχει φτάσει στο απροχώρητο, τότε οδηγούμαστε στην κατανάλωση αδικαιολόγητης ποσότητας τροφής, την οποία συνήθως το σώμα μας δυσκολεύεται να διαχειριστεί και έτσι έχουμε και άλλα προβλήματα, όπως δυσπεψία, παλινδρόμηση κ.τ.λ.

Το σώμα μας οφείλουμε να το σεβόμαστε και να το προμηθεύουμε με σωστά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ούτως ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε καλά στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Με αυτό σαν πρώτο μας μέλημα, αποφεύγουμε τις πολύ αυστηρές δίαιτες, και προτιμάμε μια σωστή διατροφή η οποία μπορεί φαινομενικά να έχει ένα πιο «αργό» αποτέλεσμα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά σίγουρα πιο σωστό και πιο μόνιμο. Παράλληλα είναι και πιο εύκολο και για μας να κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τέτοιου είδους μη στερητικές δίαιτες.

 

 

Μικρά μυστικά

Για το τέλος κράτησα κάποια μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να ελαττώσουμε το αίσθημα της πείνας, το οποίο επηρεάζεται καταλυτικά από παράγοντες όπως:

  • Το άγχος - ψυχολογική διάθεση
  • Ορμονικές μεταβολές
  • Καιρός
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Διατροφικές επιλογές π.χ. γλυκά

Μικρά μυστικά για την ελάττωση του αισθήματος της πείνας:

  • Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Τρώμε αργά και μασάμε καλά την τροφή μας.
  • Τρώμε συνειδητά και αποφεύγουμε να καταναλώνουμε την τροφή μας μηχανικά, μπροστά από τηλεόραση κ.τ.λ.
  • Προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα νερού ενδιάμεσα των γευμάτων.
  • Τρώμε μεγάλες σαλάτες με πράσινα λαχανικά π.χ. μαρούλι, λάχανο, και φροντίζουμε να τις βάλουμε στην αρχή κάθε κύριου γεύματος, ούτως ώστε να μειώσουμε σημαντικά το αίσθημα της πείνας πριν προχωρήσουμε στο κυρίως γεύμα.
  • Φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας.
  • Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες π.χ. ανεπεξέργαστο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, κουάκερ τα οποία μας φουσκώνουν και μας κρατάνε χορτάτους περισσότερο.
  • Κοιμόμαστε αρκετά, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει σχετιστεί με αύξηση του βάρους και με την παχυσαρκία.
  • Αποφεύγουμε αναψυκτικά, τα οποία προωθούν την γρήγορη πέψη της τροφής, καθώς και τσίχλες.
  • Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα π.χ. γλυκά ή πολλά γλυκά φρούτα.


Αθηνά Χριστοδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
(απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών)
τηλ.6972991996, 2104102795


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου