Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τα φρέσκα του Ιουλίου


«Είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα...». Ξεπεράσαμε κάποια  τεχνικά προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν για μέρες και να ‘μαστε πάλι. Εδώ, στον «αέρα» του arteat για να καλωσορίσουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Ιουλίου.
 


Έχουμε και λέμε λοιπόν: 
Από φρούτα, βρίσκουμε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, πεπόνια, καρπούζια, κορόμηλα, βύσσινα - για γλυκό του κουταλιού και σπιτική βυσσινάδα - αχλάδια και κοντούλες. 

Τα λαχανικά της εποχής συναγωνίζονται σε ποικιλία τα φρούτα: Από αγγούρια, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδια, λεμόνια μέχρι σέλινο, σέσκουλα, βλήτα μπάμιες - σε ολίγον τσουχτερή τιμή η αλήθεια είναι - πιπεριές, ρόκες  και βέβαια τα λατρεμένα μας αμπελοφάσουλα και η αρμύρα ή αρμυρήθρα, όπως προτιμάτε.

Στα δύο τελευταία, τα αμπελοφάσουλα και την αρμύρα , θα κάνω ειδική μνεία γιατί αν και τα βρίσκουμε σε αρκετούς πάγκους στις περισσότερες λαϊκές, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Δυστυχώς χάνουν όσοι δεν έχουν ακόμα βάλει στο τραπέζι τους τα λαχανικά αυτά που προσφέρονται για υπέροχες βραστές σαλάτες˙ ως κυρίως πιάτο - το γαρ πολύ του καύσωνα - ή ως εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρια αλλά και κρεατικά.

Θα επανέλθουμε συντομότατα με τις σχετικές συνταγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου