Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας από το Χάρη




Γλυκιά κολοκύθα˙ για χίλιες και μία δημιουργίες˙ πίτες γλυκές αλλά και αλμυρές, σούπες˙ στο τηγάνι, αλλά και στο φούρνο˙  για πασατέμπο, αλλά και για... ζωγραφιές στο καμπυλωτό κορμί της. 

Το ARTEAT την αγαπάει πολύ˙ ειδικά αυτήν που έρχεται από το περιβόλι του Παττακογιώργη στο Άνω Μέρος του Ρεθύμνου˙  για την πλούσια, πορτοκαλί σάρκα της  που μοσχοβολάει. 

Γι΄αυτό σήμερα «σερβίρουμε» σούπα βελουτέ από γλυκιά κολοκύθα˙  μια συνταγή «πειραγμένη» με έμπνευση από το Χάρη.


Τα υλικά μας
(για τέσσερα άτομα)

2 κιλά κολοκύθα με τη φλούδα

2 κλωνάρια σέλερι

2 καρότα

2 κρεμμύδια ξερά

2 πιπεριές τσίλι

4 σκελίδες σκόρδου

1 ματσάκι φρέσκου δεντρολίβανου (τα φύλλα μόνο)

2 λίτρα ζωμού λαχανικών

12-14 φύλλα φασκόμηλου αποξηραμένου 

1 κ. σ. εστραγκόν αποξηραμένου.




Και να τι κάνουμε

Ψιλοκόβουμε το σέλερι, το καρότο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Τα τσιγαρίζουμε μαζί με το δεντρολίβανο σε λίγο λαδάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ πλένουμε και κόβουμε την κολοκύθα μας σε κύβους των 2 εκατοστών (σημ.: με τη φλούδα). 
Όταν βράσουν τα λαχανικά , προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και το ζωμό των λαχανικών. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά να βράσει καλά και να χυλώσει.

Στη συνέχεια πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο με ένα μπλέντερ χειρός. 

...Τελευταία πινελιά: Χτυπάμε στο γουδί τα φύλλα του φασκόμηλου και το εστραγκόν και  πασπαλίζουμε τη σούπα μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε με δύο - τρεις σταγόνες ελαιόλαδου.



Και κάτι για το δρόμο...

Συνοδεύεται ιδανικά με κρητικό παξιμάδι σε μικρές μπουκιές και με ένα ποτήρι ξινόμαυρου syrah.  

Ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία˙ πλούσια και αναπάντεχη, όπως και η γλυκιά κολοκύθα άλλωστε.

2 σχόλια: