Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η διατροφική δικτατορία της αγοράς

Το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας και του υποσι-τισμού που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη πιο μεγάλο, κάποιες πολυεθνικές όπως η Μονσάντο υποστηρίζουν ότι το έχουν λύσει. Πως; Με το να καλλιεργήσουμε σε πλανητική κλίμακα τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους τους. 

Διαφημίζουν μάλιστα ότι οι σπόροι τους είναι πιο θρεπτικοί και φτηνοί, συν ότι μπορούν να παραχθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι οι φυσικοί. 

Στην πραγματικότητα, οι σπόροι της εταιρείας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από την πείνα!


Σταθερά η Μονσάντο, παράγει φυτά που είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα που η ίδια δημιουργεί. Έτσι όμως, αυτό το υλικό που κάνει τα γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε ένα χημικό, χορηγείται και σε όποιον τα καταναλώνει.

Εκτός των άλλων, αν όλοι χρησιμοποιούν τροποποιημένους σπόρους, οι παραδοσιακοί απειλούνται με εξαφάνιση, αφού δεν θα μπορούν να φυτρώσουν νέα φυτά με φυσικό τρόπο.

Αν οι καλλιέργειες  εταιρειών όπως η Μονσάντο γίνουν μονόδρομος για την διατροφή μας, εκτός από το ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία μας, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην κυριολεξία μια διατροφική δικτατορία της αγοράς.

Ας μην ξεχνάμε και τις φαρμακοβιομηχανίες που κρύβονται πίσω από τη Μονσάντο και τα παρασκευάσματα τους, τα περίφημα «συμπληρώματα διατροφής» για την υποστήριξη του οργανισμού μας, εφόσον οι τροφές θα στερούνται βιταμινών και στοιχείων.

Ευτυχώς στην Ε.Ε. υπάρχει ακόμη το πρωτόκολλο βιοασφάλειας, αλλά με την αμερικανοποίηση σε νομικό και πολιτιστικό επίπεδο, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς για το τι θα έρθει στο πιάτο μας.

Τα δίκτυα διάσωσης και διάδοσης των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών είναι μια καλή απάντηση στις εταιρίες που προωθούν τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, με στόχο όχι μόνο το κέρδος αλλλά και τον απόλυτο έλεγχο του πιο σημαντικού παράγοντα για την επιβίωση, δηλαδή της τροφής.

Δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία δεν δείχνει την ίδια επαγρύπνηση. Αντίθετα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τη διάλυση της Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού.

Η συγκεκριμένη τράπεζα σε συνεργασία με τα άλλα ιδρύματα του ΕΘΙΑΓΕ έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και έχουν καταφέρει από το 1981 μέχρι σήμερα να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών. 


Αγάπη Παττακού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου