Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

To τσουρέκι της θείας Πάτρας

Τη συνταγή για τα τσουρεκάκια αυτά μάς την έδωσε η θεία Πάτρα,  την οποία μάλλον θα ανακηρύξουμε «πρώτη μαγείρισσα» του arteat. Την έφτιαξα ακολουθώντας τις οδηγίες της με θρησκευτική ευλάβεια. Το τσουρέκι  είναι ως γνωστό πολύ μπελαλίδικο, γι΄αυτό μην αποθαρρυνθείτε αν η πρώτη σας προσπάθεια δεν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Θέλει υπομονή η διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο.  Πάμε λοιπόν.


Τα υλικά μας
• 100 γρ. μαγιά
• 2 κούπες γάλα
• 2 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό για το προζύμι
• 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
• 5 αυγά
• 4-5 δάκρυα μαστίχας
• 2 κουταλιές σούπας μαχλέπι
• 1 πρέζα αλατάκι
• 1000 με 1200 γρ. αλεύρι σκληρό για τη ζύμη
• 1 ποτήρι νερού φυτίνη λιωμένη
• 1 επιπλέον αυγό για να αλείψουμε τα τσουρέκια με το πινελάκι μας πριν τα φουρνίσουμε.
• Αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι

Και να τι κάνουμε
Αναπιάνουμε το προζύμι αποβραδίς, διαλύοντας τη μαγιά σε μια κούπα  χλιαρό γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε δύο φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό. Ανακατεύουμε. Η ζύμη να είνα λίγο σφιχτή. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε. Το πρωί με την αυγούλα σηκώνουμε τα μανίκια μας και σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με τη δεύτερη κούπα γάλα, για περίπου 10 λεπτά.

Τα 5 αυγά τα χτυπάμε ξεχωριστά και τα ρίχνουμε μαζί με το μείγμα της ζάχαρης και του γάλατος στη λεκανίτσα με το προζύμι. Προσθέτουτε ένα κουταλάκι γλυκού από  τη μαστίχα που την έχουμε κάνει σκόνη στο μούλτι˙ για καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε στο μούλτι λίγη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαχλέπι και το αλατάκι.

Ανακατεύοντας μαλακά αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και να ζυμώνουμε από κάτω προς τα πάνω˙ αυτό μου το τόνισε πολλές φορές η θεία Πάτρα. Όταν  έχει «έρθει» το ζυμαράκι μας ρίχνουμε λίγο-λίγο τη λιωμένη φυτίνη. Η θεία Πάτρα μου είπε ότι για να βγάλουμε ένα ποτήρι νερού λιωμένη φυτίνη, χρειαζόμαστε 18 κουταλιές σούπας φυτίνη. Η ζύμη μας δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή. Αν κολλάει προσθέτουμε με προσοχή λίγο αλεύρι.


Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα μας καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 με 3 ώρες. Το ζητούμενο είναι να τριπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης. Αν το ζυμάρι μας είναι πολύ «ανεβατό», λέει η θεία Πάτρα, πρέπει με ένα ελαφρύ ζύμωμα να το «κατεβάσουμε», για να βγει ο αέρας.  Αν η μέρα είναι κρύα μπορούμε να βάλουμε τη λεκανίτσα μας και στο φούρνο στους 50 βαθμούς.

Μόλις το ζυμάρι μας  είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε έξι κομμάτια. Παίρνουμε ένα-ένα, το ζυμώνουμε ελαφρά και το πλάθουμε σε δύο μακρόστενα «κορδόνια». Τα βάζουμε το ένα παράλληλα στο άλλο, τα ενώνουμε στην κορυφή και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Στη συνέχεια βάζουμε ανά τρία τα τσουρέκια σε δύο ταψάκια με λαδόκολλα και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν.

Ανακατεύουμε το αυγό με λίγο νεράκι και μια πρέζα ζαχαρίτσα και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρέκια μας και πασπαλίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα ή το σουσαμάκι. Αν θέλουμε στολίζουμε με κόκκινα αυγά.

Ψήνουμε το κάθε ταψάκι ξεχωριστά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 με 35 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν χρώμα και να ξεκολλάνε από την λαδόκολλα. Και αυτό ήτανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου