Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αγώνας για τη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας



Διευρύνονται σε όλη την Ελλάδα τα δίκτυα διάσωσης και διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών, στο δρόμο που άνοιξε από το 1995 η Εναλλακτική Κοινότητα  «Πελίτι».

Το Δίκτυο Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Πιερία, που συμμετέχει και στην Κοινότητα Πελίτι, έχει μπει δυναμικά το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια αυτή και το  Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί διοργανώνει την  1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών, στο Συνεδριακό Κέντρο "Εκάβη" της Κατερίνης .


Η εκδήλωση περιλαμβάνει σημαντικές ομιλίες για τα θέματα της διατήρησης και διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών και τη βιοκαλλιέργεια, αλλά και ανταλλαγή σπόρων μεταξύ καλλιεργητών απ’ όλη την Ελλάδα. Πάνω από 2.000 φακελάκια από 35 διαφορετικές ποικιλίες θα ανταλλαγούν στην γιορτή.

To Δίκτυο Ανταλλαγης Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Πιερία αποτελείται από καλλιεργητές ερασιτέχνες που συλλέγουν τους σπόρους από τα ντόπια ή παραδοσιακής ποικιλίας φυτά τους, σε μια προσπάθεια να αντιπαλέψουν τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη που προωθούν οι πολυεθνικές εταιρίες.

Στους άμεσους στόχους του Δικτύου, που ήδη διαθέτει σπόρους σε δεκάδες καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, είναι να δημιουργήσει την Τράπεζα Σπόρων Πιερίας με στόχο, όπως περιγράφουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σ΄αυτό, αφενός τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών και αφετέρου την αυτονομία στις καλλιέργειες και τη διατήρηση της υγείας μέσω της τροφής.

Οι καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στη διατήρηση της εγχώριας βιοποικιλότητας επισημαίνουν ότι τα φυτά που προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και άρα αυτόνομα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Αντίθετα, υποστηρίζουν, οι πολυεθνικές εταιρίες φτιάχνουν σπόρους που κάνουν στείρα φυτά, για να μπορούν στη συνέχεια να προωθήσουν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που παράγουν. 

1 σχόλιο: