Τρίτη 24 Απριλίου 2012

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»


Στον «Ηλίθιο» έγραψε ο Ντοστογιέφσκι την περίφημη φράση: «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Μας την θύμισε ο σκηνοθέτης  Στάθης Λιβαθινός στη συνέντευξη που έδωσε στο Passpartout του ΕΠΕΝΔΥΤΗ (21/4), με αφορμή το νέο ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου στο Ακροπόλ.

Η υπενθύμιση αυτή έγινε αφορμή για να ανοίξω ξανά ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία˙ «όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου˙ το οποίο θεωρώ ύμνο στην ωραιότητα και την ουτοπία... 
Την εποχή που η Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα ταλανίζεται από τον δικομματισμό, τη φαυλοκρατία, τους τραμπούκους, τους  «χρυσοκάνθαρους» και τους τραπεζίτες που καθορίζουν το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό – σαν να μην πέρασε μια μέρα δύο αιώνες μετά- ο έμπορος, ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές έρχεται να εγκατασταθεί στον Κεραμεικό για να επενδύσει στην ωραιότητα.  

Φυτεύει ροδώνα στον οποίο συμπεριλαμβάνει τις περισσότερες από  τις γνωστές ποικιλίες, ενώ δημιουργεί και νέα είδη, με την προσδοκία να φτάσει κάποτε στο «γαλάζιο ρόδο». Και κάπως έτσι έγινε ο ροδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία». 

Την πορεία και την κατάληξη της Ρόδων Πολιτείας  θα την μάθετε όσοι από σας μπείτε στον πειρασμό να διαβάσετε το βιβλίο˙ εγώ κράτησα απ΄αυτό ότι οι πρωταγωνιστές του έζησαν όπως ήθελαν, κληροδοτώντας στους επόμενους τον σπόρο της ουτοπίας.

«Το ωραίο, μικρέ μου, είναι ανώτερο από το αγαθό, διότι εμπεριέχει την αγαθότητα. Να το υπηρετήσεις σωστά για να θέσεις ένα μικρό λιθαράκι στην αλλαγή της κοινωνίας», λέει ο πρωταγωνιστής  Ρωμαίος Αγγουλές στον παραγιό του Σωτήρη Κονταξή, προσκαλώντας τον να εργαστεί μαζί του για την υλοποίηση του ροδώνα.

Να ζήσω όπως θέλω, αναζητώντας  την ωραιότητα... Τι άλλο άραγε να ονειρευτώ για τη ζωή μου; 


Κατερίνα Καρύγιαννη

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Κατερίνα. Όλοι έχουμε ανάγκη από ψυχική ανάταση. Συνέχεισε να μας την δίνεις μέσα από τα όμορφα κείμενά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή