Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τα φρέσκα του Ιουνίου


«Καλοκαιράκι έχει η καρδιά μου
και η αγάπη μου καλοκαιράκι
φυσάει ο μπάτης στα όνειρά μου
και στους καημούς μου το μελτεμάκι»...


Καλοκαιράκι˙ στο μυαλό μας φέρνει ταξίδια που μπορεί και να μην γίνουν ποτέ˙ και στο πιάτο μας λαχταριστά φρούτα και λαχανικά. 

Πλημμύρισαν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών χρώματα και αρώματα. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τα φρέσκα του Ιουνίου: 
βερίκοκα, κεράσια, κολοκύθια, αγγούρια, βλήτα, ραπανάκια, αντράκλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, ντομάτες, μελιτζάνες. 

Αυτή την περίοδο βρίσκουμε ακόμα παντζάρια, ακτινίδια, σπανάκι. Συγχρόνως αποχαιρετάμε τον αρακά και καλοδεχόμαστε τα φρέσκα φασολάκια (τσαουλιά ή μπαρμπούνια ό,τι προτιμάτε).
Στα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής  συγκαταλέγουμε τα βερίκοκα και τα κεράσια τα οποία εκτός των άλλων είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιδιαίτερα ευεργετικά για μικρούς και μεγάλους.
 
Τα βερίκοκα
Με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, αλλά και ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C και καλίου, τα βερίκοκα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για σνακ. Διαθέτουν πλούσια και χυμώδη γεύση και αποτελούν ιδανικό συστατικό για μια φρουτοσάλατα. Μπορείτε επίσης να τα δοκιμάσετε ψιλοκομμένα μαζί με παγωμένο γιαούρτι.

Τα κεράσια
Τα κεράσια περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό και δρουν αποτοξινωτικά για τον οργανισμό. Μειώνουν τη σωματική και πνευματική κόπωση γι΄αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων.

Τα κολοκυθάκια
Και τα λαχανικά όμως της εποχής δεν υστερούν σε σχέση και ουσία. Τα κολοκυθάκια, για παράδειγμα, που είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή επιλογή είναι πλούσια σε βιταμίνη C και A. Το μεγάλο ατού τους όμως είναι ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες συνταγές από σαλάτες και πίτες μέχρι τους ακαταμάχητους κολοκυθοκεφτέδες.


1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι αξίζει να έχουμε υπ΄όψιν μας και την παρακάτω ερευνα, σχετική με το υπέροχο
    βερύκοκο!

    Για εκατοντάδες χρόνια η φυλή Hunza από το βόρειο Πακιστάν ζούσε ως επί το πλείστον με βερίκοκα, κουκούτσια βερίκοκων και αποξηραμένα φρούτα.

    Έχει σημειωθεί ότι κατά μέσω όρο πάνω από τα μισά μέλη της φυλής ζούνε πάνω από 100 χρόνια και ο καρκίνος όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις είναι σε αυτούς άγνωστες.

    Τα κουκούτσια του βερίκοκου (μαζί με κεχρί και σίκαλη) παρέχουν συγκεντρωμένες ζωτικές ουσίες συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές σημαντικά άλατα και ιχνοστοιχεία, ειδικά το μαγνήσιο. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Β17 από κάθε άλλη τροφή.

    Τα πικρά κουκούτσια από τα Ιμαλάϊα είναι ιδιαιτέρως αρωματικά και συλλέγονται από μικρά ξυνά βερίκοκα.

    Περιέχουν πληθώρα σημαντικών αλάτων και ιχνοστοιχείων μεταξύ των οποίων υπάρχει και η ουσία αμυγδαλίνη (γνωστή σαν βιταμίνη Β17) η οποία χρησιμοποιείται για την πρόληψη αλλά και τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου.

    Τα κουκούτσια είναι πολύ εύγευστα όταν τρώγονται μαζί με φρέσκο ή και αποξηραμένο ανανά ή παπάγια. Η φυλή Hunza τα τρώει μαζί με αποξηραμένα βερίκοκα.

    Όταν αυτά συνδυάζονται δίνουν μια ευχάριστη, γεμάτη γεύση παρόμοια με αυτή του αμυγδαλωτού. Τα δέντρα τα οποία ορίζονται ως η πηγή των κουκουτσιών βερίκοκου μεγαλώνουν σε καθαρό, βιολογικά υγιές χώμα, χωρίς τεχνητά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

    Αυτά τα άγριας καλλιέργειας κουκούτσια βερίκοκου μαζί με τις πολύτιμες, φυσικές απολύτως προστατευμένες ζωτικές τους ουσίες, συνιστώνται ανεπιφύλακτα για την καθημερινή διατροφή. Καθ. βάρος 25 γρ. Εισάγεται από Αυστρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή