Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Αδυνατίστε τρώγοντας ελληνικά"


Δίαιτα˙ δίαιτα˙ και πάλι δίαιτα˙ λεπτή και όμορφη σιλουέτα να «χωράει» στο small˙ να συγκρίνεται μ΄αυτή των κοριτσιών που ποζάρουν στα περιοδικά και τις γιγαντοαφίσες. 

Αδυνατίστε τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες˙ αδυνατίστε χωρίς πρωτεΐνες˙  αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά˙ αδυνατίστε με ωμοφαγία˙ αδυνατίστε με νηστεία˙ αδυνατίστε με τη μέθοδο του τάδε και τη μέθοδο του δείνα˙ αδυνατίστε με μηχανήματα˙ αδυνατίστε με χάπια˙ αδυνατίστε με ροφήματα... 

Έλεος˙ φτάνει πια˙ «όχι άλλο κάρβουνο», για να θυμηθούμε και την κλασσική ατάκα του Νίκου Κούρκουλου (βλ. «Ορατότης μηδέν»). 

Οι βιομηχανίες της διαίτας  χορεύουν τον τρελό χορό τους και εμείς μαζί τους. 

Τα πράγματα όμως είναι απλά: Σε τούτο τον τόπο είχαμε μια παράδοση στις διατροφικές συνήθειες που μας εξασφάλιζαν όχι μόνο υγεία και μακροζωία αλλά και όμορφα κορμιά. Το χάσαμε στην πορεία˙ μπορούμε όμως να το ξαναβρούμε.

«Αδυνατίστε τρώγοντας ελληνικά», μας παροτρύνει η αυστριακή διατροφολόγος - κινησιολόγος Elisabeth Havlicek - Καστανάκη στο πολύ χρήσιμο βιβλίο της με τον ίδιο τίτλο. Ένα βιβλίο που προσεγγίζει τη διατροφή και τη δίαιτα με έναν ολοκληρωμένο τρόπο˙ που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως όλον˙  σχεδόν συλλεκτικό πια μιας και τα «Ελληνικά Γράμματα» που το εξέδωσαν δεν υπάρχουν πια.

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν η κ. Havlicek-Καστανάκη περιγράφει πολύ παραστατικά γιατί διάλεξε την ελληνική διατροφή ως μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, υγείας αλλά και δίαιτας:

«Κανείς δεν θέλει βέβαια να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μεταμορφώσει τους νεαρούς Έλληνες σε σκληρά εργαζόμενους βοσκούς, γεωργοκτηνοτρόφους ή ψαράδες. Αξίζει όμως τον κόπο οι νεότεροι να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο διατροφής και διαβίωσης των προγόνων τους, γιατί τελικά σε αυτήν και μόνο οφείλονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μελετών που έγιναν στη μεταπολεμική περίοδο από πολυάριθμους ερευνητές όπως του Ancel και της Margaret Keys. Οι σύγχρονες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και κυρίως οι καρδιακές παθήσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στην Ελλάδα και ο πληθυσμός της παρουσίαζε έναν ασυνήθιστα υψηλό μέσο όρο ζωής».

Και μας παροτρύνει: «Ανακαλύψτε λοιπόν και πάλι τη σοφία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και την τέχνη του «ευ ζην» των Ελλήνων, για να κερδίσετε παράλληλα τη ευεξία και τη λεπτή σιλουέτα που ονειρεύεστε».

Από τις οδηγίες που δίνει στους ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν έχω κρατήσει την παρακάτω: 

«Μην προσπαθείτε να μιμηθείτε τα ψεύτικα πρότυπα που κατασκευάζουν  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κανένας πίνακας δεν μπορεί να προδιαγράψει για σας το ιδανικό σας βάρος. Αν νιώθετε υγιείς, γεμάτοι ενέργεια, όμορφα μέσα στο σώμα σας αυτό σημαίνει ότι είστε στο ιδανικό σας βάρος και πολύ ελκυστικοί, άσχετο από το πόσα κιλά δείχνει η ζυγαριά σας».

Και  έχω λατρέψει τον ολιστικό τρόπο που προσεγγίζει τον άνθρωπο: 

«Είναι καλύτερα για την υγεία σας να αρχίσετε πάλι τον ευαίσθητο διάλογο μεταξύ νου και σώματος - δηλαδή να μάθετε να ακούτε το φυσικό σας ένστικτο και έτσι να επιλέγετε πάντα αυθόρμητα ό,τι είναι καλύτερο για εσάς απορρίπτοντας οτιδήποτε σας κάνει κακό˙ και αυτό σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Με αυτό τον τρόπο θα βάλετε ποιότητα στη ζωή σας και μαζί με αυτήν ομορφιά, υγεία, ψυχική ισορροπία και αρμονία», σημειώνει χαρακτηριστικά.   

Τόσο απλά˙ αλλά και τόσο δύσκολα συνάμα για όλους εμάς που έχουμε ξεστρατίσει από τα προπατορικά μας μονοπάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου