Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Επίπεδη κοιλιά για πάντα; Ναι αμέ !


Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι είναι εφικτό να εξασφαλίσει επίπεδη κοιλιά, χωρίς να πεινάσει και χωρίς να υποβληθεί σε πολλάαααα σετ κοιλιακών.  Κι όμως...
Αρκετοί  διατροφολόγοι μεταξύ αυτών και η κ. Elisabeth Havlicek-Καστανάκη επιμένουν ότι η επίπεδη κοιλιά είναι άμεση συνάρτηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
Συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, οι δυσπεψίες, η δυσφορία, το φούσκωμα, τα αέρια, το πρήξιμο, οι καούρες, το συχνό ρέψιμο, η βουλιμία, προδίδουν ξεκάθαρα ότι το πεπτικό μας σύστημα νοσεί και ως εκ τούτου όσο και αν προσπαθήσουμε, επίπεδη κοιλιά δεν θα αποκτήσουμε.
Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα, γι΄αυτό αξίζει τον κόπο να τον αλλάξουμε. 

Η κ.  Elisabeth Havlicek-Καστανάκη στο βιβλίο της «Αδυνατίστε τρώγοντας ελληνικά» προτείνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για να φροντίσουμε το πεπτικό μας σύστημα και να απαλλαγούμε συνακόλουθα από το «σωσσίβιο» γύρω από τη μέση μας. Τις συστήνω ανεπιφύλακτα, αφού πρώτα τις δοκίμασα συστηματικά τους τελευταίους 6 μήνες.


•Τρώω όταν πεινάω ή τουλάχιστον το προσπαθώ.  Συχνά τρώμε από εκνευρισμό ή γιατί συγχέουμε το αίσθημα της πείνας με το αντίστοιχο της δίψας. 

•Σταμάτησα να τρώω στα όρθια. Τρώω καθιστή και μάλιστα για μερικά λεπτά μετά το γεύμα παραμένω στο κάθισμά μου για να χαλαρώσω, πριν ξεκινήσω και πάλι τις δραστηριότητές μου. 

•Τρώω αργά, απολαμβάνοντας την κάθε μπουκιά. Η προσπάθεια αυτή είναι η πιο επίπονη, ειδικά για άτομα σαν εμένα που είναι εξαιρετικά λαίμαργα. Δεν το έχω καταφέρει πλήρως, αλλά το παλεύω.

•«Όταν τρώμε δεν μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε», όπως μάθανε και τα παιδιά μου στον Παιδικό Σταθμό. Όταν μιλάμε την ώρα που μασάμε, καταπίνουμε αέρα και δυσχεραίνουμε ιδιαίτερα τη λειτουργία της πέψης.

Προσπαθώ παρά πολύ, και το εννοώ, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο, να μην τρώω όταν είμαι θυμωμένη ή ταραγμένη. Όπως εξηγούν οι ειδικοί σ΄αυτή την περίπτωση οι αδένες μας εκκρίνουν αυξημένη ποσότητα οξέων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χωνέψουμε σωστά το φαγητό και να «κερδίζουμε» στομαχόπονους και καούρες.

Σταματάω το φαγητό, μόλις νιώσω ότι χόρτασα ελαφρώς. Για να το καταφέρνω αναλογίζομαι  το δυσάρεστο αίσθημα υπνηλίας και το άδειο κεφάλι που σου μένει μετά από μια γαστριμαργική υπερβολή. Το βέβαιο είναι ότι το στομάχι μας έχει ανάγκη από χώρο για να «αλέσει»  τα φαγητό με τα γαστρικά υγρά και να έχουμε μια καλή πέψη.

•Έκοψα μαχαίρι τα ωμά φρούτα και σαλάτες μετά τις  5 το απόγευμα˙ μαγική συμβουλή για όσους πάσχουν από φουσκώματα. Προτιμήστε μια σαλάτα με βραστά λαχανικά, για το βραδινό. 

Τρώω το βραδινό  μου όσο πιο νωρίς γίνεται και σε όσο το δυνατό μικρότερη ποσότητα. Αν καταφέρετε μάλιστα μια με δύο φορές την εβδομάδα να παραλείψετε το βραδινό και να το αντικαταστήσετε με ένα αφέψημα συνοδεία ενός παξιμαδιού, θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα σας.

Αποφεύγω τα παγωμένα ποτά την ώρα του φαγητού, γιατί δυσχεραίνουν τη λειτουργία της πέψης. 

•Υπάρχει και μια ακόμα συμβουλή της κ. Havlicek-Καστανάκη την οποία ακολουθώ απαρέγκλιτα και χωρίς καμία δυσκολία: αν κάνω και κάποια μικρή αμαρτία - η σοκολάτα είναι η αγαπημένη μου - την απολαμβάνω χωρίς καμία τύψη.


Δίνω βάση στο ξεκίνημα και το τελείωμα της ημέρας
«Μόλις ξυπνήσετε το πρωί πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, για να διαγείρετε την πέψη και να καθαρίσετε το γαστρεντερικό σας συστήμα», προτείνει η κ. Havlicek-Καστανάκη.
Ακολούθησα επί μήνες πιστά τη συμβουλή της˙ επαναλαμβάνοντας την ίδια τελετουργία λίγο πριν πέσω στο κρεβάτι μου για ύπνο. Το χλιαρό νερό, λίγο πριν από τον ύμνο μού φέρνει πάντα ένα αίσθημα ανακούφισης στην κοιλιά και μια γλυκιά ηρεμία.
Το τελευταίο διάστημα έχω «εμπλουτίσει» την οδηγία, προσθέτοντας στο χλιαρό νερό 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 2 κουταλάκια εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι. 

Θα μου πείτε μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν˙ ή για να το πω αλλιώς, οι μαγικές συνταγές δεν είναι ίδιες για όλους. Προφανώς. Μαγική συνταγή για τον καθένα μας είναι αυτή που θα πιστέψουμε  και θα την εφαρμόσουμε με συνέπεια. Μόνο τότε έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.  

Επειδή όμως εδώ καταγράφω την προσωπική μου εμπειρία, ομολογώ  ότι στο «μπουκέτο» των παραπάνω πρακτικών βρήκα την υγεία του πεπτικού μου συστήματος  και απαλλάγηκα από φουσκώματα, πρηξίματα και άλλα τινά.


Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου