Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

«Lav note» ή αλλιώς νότα λεβάντας

Ο μύθος των Angostura bitters και του δημιουργού τους, του Γερμανού γιατρού Johann Gottlieb Benjamin Siegert, που συνεπαρμένος από το κλίμα εξερεύνησης της εποχής του, άφησε πίσω τη Γερμανία για να αναλάβει καθήκοντα αρχίατρου στο στρατό του Μπολιβάρ στη Βενεζουέλα, έδωσε το ερέθισμα στον ιδιοκτήτη του μπάρ Huge Χάρη Σκούρα να πειραματιστεί με δικά του bitters και να αυτοσχεδιάσει δημιουργώντας πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλς.

Ένα απ΄ αυτά, μάλλον το πιο αγαπημένο μας είναι, το Lav Note, μια νότα λεβάντας δηλαδή σε ένα ταξιδιάρικο και αρωματικό κοκτέιλ. Ποιος να το φανταζόταν; Και όμως ο Χάρης Σκούρας, ιδιοκτήτης του «θηριώδους» Huge, το φαντάστηκε και όχι μόνο αυτό˙  το παρασκεύασε κιόλας με αρκετή επιμονή και πολύ μεράκι.

Γιατί bitter λεβάντας και όχι bitter από κάποιο άλλο βότανο, αρωματικό φυτό ή μπαχαρικό; Και τι δουλειά έχει, θα μου πεις, η λεβάντα που έβαζε η γιαγιά μας για να αρωματίζει τις ντουλάπες σε ένα ποτήρι κοκτέιλ; Να δύο ερωτήματα στα οποία και ο ίδιος ο δημιουργός του δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Μια έμπνευση της στιγμής ίσως˙ ένα αόρατο νήμα που σε πάει κάπου και όχι κάπου άλλου. Ο μυρωδάτος ανθός της, το βαθύ μοβ χρώμα της λεβάντας. 

Τίποτα απ΄αυτά και όλα αυτά μαζί...
Η ουσία είναι ότι έγινε bitter λεβάντας, για να δώσει ύπαρξη στο περίφημο κοκτέιλ Lav Note  (lav από lavender που σημαίνει λεβάντα στα αγγλικά) το οποίο απέκτησε πολύ γρήγορα φανατικούς θαυμαστές.




Σήμερα ο δημιουργός του Lav Note αποκαλύπτει στο Arteat τη συνταγή: 




50 ml premium τζιν
10 ml peach λικέρ
10 ml φρέσκο χυμό lime
10 ml μέλι μπλε αγαύης
4 dash του bitter λεβάντας





Οδηγίες παρασκευής; Μάλλον δεν έχει νόημα, αφού το βασικό μυστικοσυστατικό, το bitter λεβάντας, δεν διατίθεται στο εμπόριο˙ παρασκευάζεται στο Huge, χάρη στο μεράκι και την «τρέλα» του Χάρη.
Σας συστήνουμε όμως ανεπιφύλακτα να περάσετε μια βόλτα από κει (Λέκκα 10 στο κέντρο της Αθήνας) για να  «βουτήξετε» χωρίς φιάλες οξυγόνου στη γεύση του Lav Note, αλλά και των άλλων κοκτέιλς του Huge.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου