Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αφράλατο˙ το άρτυμα που «απογειώνει» τις γεύσεις

Αφράλατο ή αλισάχνη (από αλός άχνη) όπου άχνη είναι ο αφρός στη θάλασσα˙ αφράλατο είναι το λεπτότατο στρώμα αλατιού που σχηματίζεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού˙ «fleur de sel», λένε οι Γάλλοι˙ ανθός αλατιού. Όπως και να το ονομάσεις, το αγνό ακατέργαστο αφράλατο που συλλέγεται στις αλυκές αρκετών περιοχών της Ελλάδας είναι ένα διατροφικό υπερόπλο γεύσης, αλλά και ουσίας.
 
Το αφράλατο, αφού θυσιάστηκε όπως και άλλα προϊόντα της Φύσης στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ευκολίας, επανακάμπτει και διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή μας διατροφή, ως άρτυμα απαράμιλλης γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας.

Το φυσικό, μη ραφιναρισμένο, θαλασσινό αλάτι περιέχει λένε οι ειδικοί, πάνω από 80 μέταλλα και στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, σε ιδανική αναλογία˙το ραφιναρισμένο αλάτι δεν περιέχει κανένα ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο. 

Σήμερα, οι σεφ στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου πειραματίζονται με το αφράλατο. Το θεωρούν το πιο ενδιαφέρον καρύκευμα˙ το αναμειγνύουν με βότανα και πιπέρια κάθε λογής για να προσδώσουν κάθε φορά κάτι ξεχωριστό στις δημιουργίες τους.

Μέχρι την κρυσταλλοποίηση
Στις παραδοσιακές αλυκές, όπως του Μεσολογγίου,  το θαλασσινό νερό εξατμίζεται μέσα σε γιγαντιαίες λεκάνες, οι οποίες έχουν σκαφτεί σε μαλακό, βαλτώδες έδαφος. Τον χειμώνα οι λεκάνες καθαρίζονται ώστε να είναι λείες οι επιφάνειές τους. Με τη βοήθεια του ήλιου και του αέρα το νερό λιγοστεύει σιγά- σιγά και επιτρέπει τη σταδιακή κρυσταλλοποίηση του αλατιού. 


Η χώρα μας διαθέτει αρκετές αλυκές στο Μεσολόγγι, στη Λέσβο, στη Θράκη, στη Μάνη και αλλού, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε ελληνικό, γευστικό και θρεπτικό αλάτι που καμία σχέση δεν έχει με τα ραφιναρισμένα αλάτια του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου