Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εποχικά φρούτα και λαχανικά για νοστιμιά, υγεία και οικονομία


«Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», λέει η παροιμία˙ για καθετί δηλαδή υπάρχει η κατάλληλη χρονική στιγμή για να πραγματοποιηθεί  ή  για να  καταναλωθεί εφόσον αναφερόμαστε στις πρώτες ύλες  με τις οποίες παρασκευάζουμε το φαγητό μας. 

Θες  να φας ντοματούλα το Χειμώνα και λάχανο το Καλοκαίρι;  Θα το πληρώσεις˙ και μάλιστα ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς επίσης δεν την πληρώνεις μόνο εσύ που ζήλεψες το αγγουράκι στην καρδιά του Χειμώνα... Με έναν τρόπο την πληρώνουμε όλοι.


Κάθε απαίτησή μας για κατανάλωση λαχανικών και φρούτων εκτός εποχής συνεπάγεται καταρχήν ότι θα τα πληρώσουμε πιο ακριβά ως εκτός εποχής˙ συνεπάγεται απουσία γεύσης και ικανοποιητικών θρεπτικών στοιχείων˙ συνεπάγεται τέλος επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού τα εκτός εποχής είδη απαιτείται να φυλαχτούν σε ψυγεία και ίσως να ταξιδέψουν από μακριά.

Η αγορά βέβαια βρίσκει πάντα τον τρόπο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα του καταναλωτή. Εν μια νυκτί μπορεί να σου παράξει όσο αγγγουράκι θέλεις˙ μεγάλο ή μικρό˙ πράσινο, κόκκινο ή μπλε. Η τεχνολογία κάνει θαύματα σήμερα...

Αυτό θέλουμε όμως; Ας σταθούμε μια στιγμή να το σκεφτούμε: Γιατί πρέπει να θυσιάσουμε την γεύση, τη μυρωδιά και τα ενεργά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε μια ισορροπημένη διατροφή; Γιατί πρέπει να επιβαρύνουμε με έναν τρόπο το περιβάλλον˙ γιατί να το πληρώσουμε πιο ακριβά; 

Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες και ας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως υπεύθυνοι καταναλωτές. Το επόμενο βήμα είναι να μάθουμε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής, γιατί αποκομμένοι καθώς είμαστε από τη Φύση οι άνθρωποι της πόλης, έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για τον κύκλο της ζωής και των πρώτων υλών που φτάνουν στο πιάτο μας.

Ο κύκλος της ζωής φρούτων και λαχανικών άλλωστε ορίζει με τόσο απλό αλλά και θεμελιώδη τρόπο την αλλαγή των εποχών, την εναλλαγή των εικόνων, των παραστάσεων, των εμπειριών, των γεύσεων˙ ορίζει με τόσο απλό και θεμελιώδη τρόπο τη σοφία˙ αυτή που είχαν οι άνθρωποι άλλων εποχών όταν  περίμεναν «το κάθε πράγμα στον καιρό του»  και λαχταρούσαν να υποδεχτούν  με την αλλαγή της εποχής και τις γεύσεις που έφερνε μαζί της. 

Το καλάθι του Μαΐου
Το μήνα που διανύουμε πάντως στους πάγκους των λαϊκών αγορών θα βρούμε από λαχανικά: αγκινάρες, αγγούρια πρώιμα, καρότα, κολοκύθια, μελιτζάνες (πρώιμες) κρεμμύδια φρέσκα, λεμόνια, μαρούλια, μπρόκολα (τέλος εποχής), σέλινο, σπανάκι, σέσκουλα, ραδίκια, ραπανάκια, βλίτα, αντίδια, αρακάς, σπαράγγια, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές.

Και από φρούτα:  μπανάνες, αβοκάντο, πορτοκάλια βαλέντσια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, κεράσια.

Θα επανέλθουμε με το καλάθι των φρούτων και των λαχανικών και για τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου