Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Καθαριότητα χωρίς χημικά˙ υπάρχουν λύσεις άμα θες

Απορρυπαντικά, καθαριστικά κάθε είδους για το σπίτι, γυαλιστικά, αρωματικά χώρου και εντομοκτόνα έχουν επανειλημμένως συνδεθεί -από αρκετές και διαφορετικές έρευνες- με ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία μας˙ από άσθμα και αλλεργίες μέχρι καρκινογενέσεις.  

Επιπλέον όλα τα παραπάνω τόσο κατά την παραγωγή τους - τα περισσότερα από τα απορρυπαντικά του εμπορίου δοκιμάζονται σε ζώα -  αλλά και μετά τη χρήση τους ως οικιακά απόβλητα δηλητηριάζουν τους υδάτινους πόρους και σκοτώνουν ψάρια, πουλιά και ζώα. 
 
Την ίδια στιγμή ο σύγχρονος άνθρωπος διακατέχεται από μια μανία με την καθαριότητα – έχετε αναρωτηθεί άραγε γιατί;- με συνέπεια ο μέσος καταναλωτής να χρησιμοποιεί, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα της συνιστώμενης κατά περίπτωση δόσης, χημικών καθαριστικών. Θέλει να εξαφανίσει κάθε ίχνος βρωμιάς...

Μήπως να μην είμαστε και τόσο υπερβολικοί με την καθαριότητα; Μήπως επίσης να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικά και φυσικά καθαριστικά˙ τα οποία τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και επιπλέον κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. 


Φυσικά καθαριστικά

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι δύο πολύ καλά απολυμαντικά και καθαριστικά, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ποικίλους τρόπους:

• Δύο κουταλιές ξύδι σε ένα λίτρο ζεστού νερού μας κάνουν ένα άριστο διάλυμα γενικού καθαρισμού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τζάμια, κεραμικά πλακίδια, πλαστικές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα το εσωτερικό του ψυγείου. Με ξύδι και χλιαρό νερό μπορούμε επισης να καθαρίσουμε τα χαλιά μας (1 ποτήρι νερού λευκό ξύδι σε τέσσερα ποτήρια χλιαρό νερό και μια μαλακή βούρτσα είναι ό,τι χρειαζόμαστε). 

• To ξύδι επίσης ανταποκρίνεται αποτελεσματικά  στην απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.

  Με σόδα και ζεστό νερό  εξαφανίζονται τα άλατα στο μπάνιο και στα πλακάκια.

• Για τον καθαρισμό του νεροχύτη μας, μπορούμε αντί για καυστική σόδα να χρησιμοποιήσουμε μισό φλυτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλυτζάνι ξύδι. Η χημική αντίδραση των δύο διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα και «καθαρίσαμε». Προσοχή στους πλαστικούς σωλήνες, γιατί μπορεί να λιώσουν, αν ρίξουμε μεγάλες ποσότητες βραστού νερού. 

• Για τους πιο «σκληροπυρηνικούς» θα έβαζα στο τραπέζι και την πρόταση για το τριμμένο σαπούνι ελιάς˙ διαλυμένο σε ζεστό νερό χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι.

• Επίσης, βράζοντας μισό φλυτζάνι ξύδι σε δύο φλυτζάνια νερό αφαιρούμε τα άλατα από το βραστήρα του νερού. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε αντί για ξύδι, 1 κουταλιά του γλυκού ξυνό. 


• Με οδοντόπαστα ή σόδα γυαλίζουμε τέλεια τα ασημικά μας.

Και αντί αρωματικών χώρου μπορούμε να χρησιμοποιούμε φύλλα λεβάντας ή μέντας και οπωσδήποτε αιθέρια έλαια και βέβαια να αερίζουμε συχνά τους χώρους μας.

Αν παρ΄όλα αυτά δεν σας «ψήνουμε» να εγκαταλείψετε τα χημικά καθαριστικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές προτάσεις για ορθολογική χρήση των παραπάνω σκευασμάτων. 


Οδηγίες προς «αμετανόητους»  χρήστες χημικών

Τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να φυλάγονται καλά κλεισμένα στα αρχικά τους δοχεία σε δροσερό και στεγνό μέρος, οπωσδήποτε μακριά από παιδιά.

Πριν τη χρήση κάποιου καθαριστικού, οφείλετε να διαβάζετε προσεκτικά τις προφυλάξεις και τις οδηγίες χρήσης. Καλύτερα να αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φώσφορο, χλωρίνες ή έχουν βάση το πετρέλαιο.

• Οπωσδήποτε μην ανακατεύετε καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη με άλλα που περιέχουν αμμωνία, γιατί δημιουργείται τοξικό αέριο.

Ποτέ μην πετάτε τα εν λόγω διαλύματα  στον νεροχύτη ή στο έδαφος.

• Επίσης, δοκιμάστε μικρότερη δόση απορρυπαντικού από τη συνιστώμενη, ίσως με μακρότερο χρόνο πλυσίματος και ελαφρά υψηλότερη θερμοκρασία

• Κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος αερίζετε το σπίτι πολύ καλά.

• Η άλλη λύση είναι να διατηρούμε το σπίτι μας όσο το δυνατό πιο καθαρό γίνεται. Ένας τρόπος είναι να απομακρύνουμε όλα τα περιττά αντικείμενα όπου συσσωρεύεται η σκόνη, όπως παλιές εφημερίδες, περιοδικά και αντικείμενα που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει επί μακρόν˙ μη φοβάστε να τα ανακυκλώνετε ή να τα χαρίζετε σε κάποιον που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. 

• Μην φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι, με στόχο κυρίως να μένουν καθαρά τα υπνοδωμάτια.


Επίλογος

Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας αξίζει τον κόπο γιατί ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες. Άσε που με τη λογική που περιγράψαμε παραπάνω εξοικονομούμε χώρο και χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθάμε το περιβάλλον. 

Ε... «στα είπα όλα˙ φίλα με τώρα», που λέει και το τραγουδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου