Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Οι κολοκυθοκεφτέδες της Βούλας


Πριν από κάποια χρόνια θα απέφευγα μια συνταγή που απαιτεί τηγάνισμα˙ για λόγους υγιεινής διατροφής. Έτσι μας είχε μάθει η μάνα μου. Έτσι και χειρότερα δηλαδή, γιατί η κυρία Ματίνα είχε για αρκετά χρόνια καταργήσει όχι μόνο το τηγάνι αλλά και το τσιγάρισμα˙ άκουγε μόνο Ράδιο Υγεία Οικολογία - αρχές της δεκαετίας του ’90 - και μας έφτιαχνε σαλάτες με φυτρωμένες φακές και ρεβίθια...

Σήμερα λέω όχι σε κάθε είδους υπερβολή˙ σε κάθε είδους φανατισμό και ταλιμπανισμό˙ όλα με ρέγουλο. 

Οι κολοκυθοκεφτέδες της Βούλας - φίλη αγαπημένη, εξαιρετική μαγείρισσα και γνώστης των παραδοσιακών γεύσεων της πατρίδας μου της Μεσσηνίας - ήταν πάντως ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ανασύρω το τηγάνι από το πυρ το εξώτερο όπου το είχα καταδικάσει.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα ωραίο μεζεδάκι για τα καλοκαιρινά μας συναπαντήματα στη βεράντα. 


Τα υλικά μας

•1 κιλό κολοκυθάκια
•150 γρ. φέτα
•1 αυγό
•2-3 σκελίδες σκόρδο
•1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
•2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
•1 μυτίτσα κουταλιού μπέικιν πάουντερ
•2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•Αλάτι και πιπέρι



Και να τι κάνουμε

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρό τρίφτη και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό και τα στύβουμε με τα χέρια μας πάρα πολύ καλά. Το καλό στύψιμο του κολοκυθιού άλλωστε είναι το βασικό μυστικό της συνταγής. Καλό είναι μάλιστα να αφήσουμε το τριμμένο κολοκύθι στο τρυπητό για περίπου μια ώρα, για να επαναλάβουμε το στύψιμο μια με δύο φορές ακόμα.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε το κολοκύθι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε: τη φέτα που έχουμε τρίψει με τα χέρια μας σε κομματάκια, το ψιλοκομμένο σκορδάκι, το χτυπημένο αυγό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Προσοχή στο επιπλέον αλατάκι, επειδή αλατίζουμε το κολοκύθι στην αρχή και προσθέτουμε στο μεταξύ και τη φέτα.

Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες,  τους αλευρώνουμε ελαφρά και κατευθείαν στο τηγάνι με το ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν καλά χρώμα από τη μια πλευρά, τους γυρίζουμε και από την άλλη˙  να καλοψηθούν.

Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ένα ωραίο σπιτικό τζατζικάκι.


Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Το πλάσιμο των κολοκυθοκεφτέδων θέλει τον τρόπο του,  γιατί το μείγμα είναι αρκετά ρευστό και κολλάει ελαφρώς . Μικρό το κακό και ξεπερνιέται˙  αν κινηθείτε με ταχύτητα και  ξεπλύνετε μια - δυό φορές τα χέρια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου