Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μνημόνιο Διατροφής και Άσκησης;


«Ξέρεις τι θα έπρεπε να γράφει το πρώτο άρθρο του Μνημονίου; Ότι οι Έλληνες υποχρεούνται να γυμνάζονται και να τρώνε σωστά. Δισεκατομμύρια θα ήταν η εξοικονόμηση χρήματος για το κράτος! Τα στατιστικά στοιχεία για τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι στην παχυσαρκία. Έχουμε μείωση της κατανάλωσης λιπαρών, ζάχαρης και θερμίδων και όμως η παχυσαρκία έχει αυξηθεί. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα. Και η άσκηση είναι ένα φάρμακο που δεν το συνταγογραφεί κανένας γιατρός, είναι δωρεάν και θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα φάρμακα»,  δήλωσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είναι και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μελετά και παρασκευάζει βιολειτουργικά τρόφιμα με θεραπευτικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες, μιλώντας στον περιοδικό «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ(22/4).

Μα να σου πω˙  θα μας χρειαζόταν ένα Μνημόνιο Διατροφής και  Άσκησης. Αν σκεφτείς ότι το πρότυπο της λεγόμενης Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζει κυρίως την ελληνική διατροφή˙ αν σκεφτείς ότι η γη μας βγάζει αληθινούς διατροφικούς θησαυρούς˙ αν υπολογίσεις  ότι ακόμα και στην ταλαιπωρημένη Αττική έχουμε τη δυνατότητα ενός περιπάτου στο Πεντελικό, στην Πάρνηθα, στον Υμηττό, στο όρος Αιγάλεω, στο παρκάκι της γειτονιάς μας, είναι να επαναστατείς που έχουμε βρεθεί ως λαός στην παγκόσμια κορυφή της παχυσαρκίας. Το καταφέραμε και αυτό.

Καιρός μάλλον να το πάρουμε αλλιώς το τιμόνι και να ανακαλύψουμε ξανά τον γευστικό και θεραπευτικό πλούτο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, να ξανασυναντήσουμε τους φίλους μας στο γειτονικό παρκάκι ή σε μια ποδηλατάδα, γιατί φοβάμαι ότι με τη φόρα που έχουν πάρει οι εγχώριοι ταγοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μάς φέρουν στ΄αλήθεια και Μνημόνιο Διατροφής˙ όχι βέβαια γιατί νοιάζονται για την υγεία μας, αλλά γιατί η αρρώστια και τα φάρμακα κοστίζουν, όπως πολύ παρασταστικά υπέδειξε παραπάνω ο κ. Κουρέτας , πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου